Innovativ plattform stöttar barns läsinlärning
- februari 28, 2025
- Smarta samhällen
- Jenny

Att lära sig läsa är en färdighet som lägger grunden för framtida lärande, men för många barn kan vägen dit vara både utmanande och frustrerande. Det nystartade företaget Skoltech utvecklar en plattform som ska underlätta läsinlärningen och göra processen mer engagerande. Tjänsten riktar sig till alla barn men har även en särskild anpassning för barn med läs- och skrivsvårigheter. Med stöd från Digital Impact North via RISE tar Skoltech nu viktiga steg med utvecklingen av appen och verksamheten.
Teknik som gör skillnad i klassrummet
Skoltech är grundat av Filip och Josefin Dyrvall. Idén till Skoltech föddes ur personlig erfarenhet. Filip, som själv har dyslexi, har sett hur bristen på förståelse och stöd kan påverka motivationen för inlärning. När hans son stötte på liknande utmaningar i skolan blev behovet av ett bättre stödverktyg tydligt.
– Vi vill att alla barn ska ha samma chans att lära sig läsa, även de som inte har föräldrar som kan hjälpa till med läxläsningen hemma, förklarar Filip.
Appen bygger på högläsning, ”tal-till-text-teknik”, gamification och en följa-med-algoritm som med hjälp av AI anpassar texterna efter elevens läsförmåga. Texterna anpassas dynamiskt efter barnets läsförmåga, vilket skapar en individanpassad och stöttande inlärningsmiljö. Genom plattformen kommer både lärare och föräldrar få värdefull insikt i barnets utveckling.
Samarbete driver innovationen framåt
Utvecklingen av plattfomen med tillhörade app har inte varit utan utmaningar, men med Digital Impact North och övriga samarbetspartners har Skoltech fått möjligheten att accelerera utvecklingen. Genom Coompanion kom Skoltech i kontakt med RISE och Digital Impact North, som har bidragit med affärsutvecklande och kunskapshöjande insatser för att ta fram en första version av appen.
– Samarbetet med RISE och Digital Impact North har varit väldigt hjälpsamt, inte minst inom UX-design och AI, berättar Filip.
Fokus i stödet har legat på två huvudområden: Teknisk utredning kopplat till språkmodeller, samt UX-design för att optimera användarupplevelsen. Med stöd från Digital Impact North via RISE, samt i samarbete med logopeder, teknikexperter och pedagoger har Skoltech nu utvecklat en prototyp för plattformen.
– RISE uppdrag är att bidra vi till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett sätt vi gör detta är genom att prototypa lösningar till identifierade utmaningar. Samarbetet med Skoltech har varit både spännande och utmanande, särskilt med den avancerade tal-till-text-tekniken. Det ska bli väldigt intressant att se hur prototypen fungerar i skolmiljö och vilken skillnad den kan göra för barns läsinlärning, säger Oskar Riby, projektledare på RISE.
Test av prototyp och vidareutveckling
Med en fungerande prototyp är nästa mål att testa appen i skolor runt om i Sverige. Skoltech vill implementera appen i skolor för att testa innovationen med barn och lärare och söker även kontakter med författare av barnböcker för vidare samarbeten i utvecklingen av plattformen. Filip betonar vikten av att säkerställa att plattformen blir tillgänglig för alla barn, oavsett ekonomiska förutsättningar.
– Vi vill att skolorna ska ta ansvar för att tekniken når eleverna, så att läsinlärning inte blir en ekonomisk fråga för familjerna, berättar Filip.
Vill du veta mer? Besök Skoltech’s hemsida: www.skoltech.se