Digital innovation som förändrar vården – PRObits satsar på hållbara levnadsvanor
- april 3, 2025
- Framtidens hälsa
- Jenny

Hur kan digitala lösningar effektivisera sjukvården och samtidigt ge fler patienter stöd till bättre hälsa? Ett av de startupbolag som tagit sig an denna utmaning är Behavioral Informatics med innovationen PRObits – en digital plattform för egenmonitorering som hjälper individer att skapa hälsosamma levnadsvanor. Vi har pratat med Gert-Olof Boström, vd för Behavioral Informatics, om hur deras lösning kan bidra till en mer effektiv vårdprocess som kräver mindre resurser och ger minskad kötid för patienter.
Vetenskaplig metod möter digital teknik
Bakgrunden till PRObits är många år av forskning kring utveckling av hälsosamma levnadsvanor. Plattformen är baserad på en vetenskaplig metod framtagen inom sjukvården av Bernt Lindahl, fd. överläkare och docent vid Beteendemedicin. Med PRObits erbjuds en digitaliserad version av behandlingsmetoden för att kunna nå ut till fler patienter.
– Många kroniska sjukdomar kan kopplas direkt till levnadsvanor, säger Gert-Olof Boström. Enligt WHO kan så mycket som 80 procent av exempelvis hjärt-kärlsjukdomar och diabetes kopplas till livsstilsfaktorer. Vår vision är att med hjälp av digitalisering nå ut till fler och ge både patienter och vårdgivare ett kraftfullt verktyg för att förändra beteenden och skapa varaktiga nya vanor.
Så fungerar PRObits
PRObits plattform för egenmonitorering hjälper patienter att förändra sina levnadsvanor med stöd från vården. Fokuset ligger på tre centrala områden: fysisk aktivitet, matvanor samt balans mellan stress, återhämtning och psykisk hälsa. Användarna sätter individuella mål, registrerar sina aktiviteter i appen och får veckovis göra utvärderingar. En coach följer användaren i realtid och ger löpande återkoppling baserat på utförda aktiviteter.
– Genom att erbjuda en digital lösning som ger individuellt anpassad vård samtidigt som den sparar tid och resurser innebär att vi ger fler patienter möjlighet till bättre hälsa, säger Gert-Olof.
Behandlingen genom PRObits pågår under 24 veckor, där användarna får personlig återkoppling samtidigt som de ingår i grupper om upp till tio personer, vilket ger användaren ett socialt sammanhang. För en grupp beräknas tidsåtgången för coachen vara cirka en timme per vecka. Implementeringen kräver enbart två timmars utbildning, vilket gör att det går snabbt att integrera verktyget i vårdens verksamhet.
På väg mot implementering
Idag finns en fullt fungerande prototyp av PRObits, och arbetet är i gång med att utveckla en professionell version med förbättrad användarupplevelse, individualisering och prediktiv analys. För att ta PRObits till nästa nivå söker bolaget partnerskap både inom regioner och privat vård, samt med externa aktörer som vill bidra till att utveckla användarupplevelsen ytterligare. Målsättningen är att PRObits ska bli ett verktyg i den svenska vården.
– Det är en tidskrävande process att komma in i svensk sjukvård, konstaterar Gert-Olof. Att få tid och utrymme för förändring är inte alltid lätt, men vi ser att intresset och behovet finns.
Hittills har PRObits testats i samarbete med både Region Västerbotten och Region Västernorrland. I Västerbotten har fokus varit på fysisk aktivitet och matvanor, medan Västernorrland genomfört forskningsprojektet Hälsosam Online, där PRObits testades med mycket positiv respons från både personal och patienter.
PRObits är även ett av tre pilotföretag som genomgår kvalitetscertifiering av hälsoapplikationer via ORCHANordec– ett viktigt steg för att säkerställa hög kvalitet och öka trovärdigheten gentemot vården.
Vill du veta mer?
Läs mer om PRObits på www.probits.se
Kontakt: Gert-Olof Boström, gert-olof@probits.se