IUFRO 2024 Exkursion: Digitalisering för hållbart skogsbruk

Demonstration vid IUFRO Exkursion
Demonstration av drönare

Den 26 juni arrangerade SLU två internationella exkursioner inom ramen för skogskonferensen IUFRO 2024. En av exkursionerna arrangerades vid Sörmlandsleden och fokus under dagen låg på digitalisering, AI och teknikutveckling inom skogssektorn. Exkursionen berörde bland annat två av de tjänster (testbäddar) som SLU utför mot Skogsstyrelsen inom ramen för Digital Impact North. Exkursionen var uppdelad i stationer utifrån fyra olika teman inom området digitalisering för hållbart skogsbruk och samlade omkring 200 deltagare från flera delar av världen som fick uppleva typiskt svenskt landskap när de vandrade delar av Sörmlandsleden.

Digitala data om skog och träd viktig bas för innovation

Digitala kartor med information om skog och träd utgör ett viktigt beslutsstöd för både myndigheter och praktiskt skogsbruk vid skoglig planering. Baserat på en rad modeller och funktioner som har utvecklats av forskare vid SLU produceras olika typer av heltäckande kartor som beskriver skogens egenskaper. Detta görs genom att kombinera olika typer av fjärranalysdata, t ex flygburen laserskanning, digitala flygbilder och satellitbilder med fältdata.

Regeringsuppdraget Skogliga grunddata är ett samarbete mellan SLU och Skogsstyrelsen utifrån Lantmäteriets laserskanning. SLU ansvarar för att producera kartor genom skogliga skattningar och syftet är att bidra till ökad produktion och effektivare miljöhänsyn. Kartorna tillgängliggörs som öppna data och nyttjas brett av många olika aktörer inom skogssektorn. Läs mer om regeringsuppdraget Skogliga grunddata.

Uppdraget utgör en del av den utvecklings- och produktionsmiljö som har byggts upp vid SLU i Umeå och som nu vidareutvecklas med en testbädd inom ramen för DIN. Här utvecklas, testas och utvärderas nya nationella kartprodukter i samverkan med Skogsstyrelsen, men även med andra myndigheter och en rad andra externa aktörer. Kartorna utgör i sin tur basen för utveckling av nya tjänster som kan nyttjas brett inom skogssektorn. En viktig förutsättning för produktionsmiljön och testbädden är tillgång till provytedata från SLU Riksskogstaxeringen som utgör referensdata.

Arbetet vid SLU leds av forskarna Jörgen Wallerman och Mats Nilsson.

– Utvecklingen inom skoglig fjärranalys går väldigt snabbt. Flygburen laserscanning har inneburit en revolution när det gäller skogsinventering. De kartprodukter som finns öppet tillgängliga idag i Sverige ger samma datakvalitet som vid traditionell skogsbruksplanläggning, men med högre upplösning på punktmolnet så går det att kartera enskilda träd.

Beslutsstöd för skogsbruk med digital kartläggning av mark

Anneli Ågren som jobbar på SLU och i projektet Digital Impact North leder en forskargrupp som har utvecklat nya markfuktighetskartor. Kartorna är framtagna med hjälp av AI som kombinerar olika datakällor och tränas på fältdata för att förstå hur topografi, klimat och jordarter påverkar markfuktigheten.

De heltäckande kartorna visar skogsmarkens fuktighetsnivåer och är främst avsedda för skogsbrukets planering av avverkning och transport, och kan ge vägledning för aktiviteter som skörd, gödsling, markberedning och vägbyggen. Kartorna är öppna och kan även användas av det rörliga friluftslivet vid till exempel bär- och svampplockning.

Kartläggning av biologisk mångfald och skogsskador

För att kunna kartlägga biologisk mångfald och hantera den ökande andelen skogsskador utvecklas bättre fjärranalysmetoder och digitala data. Laserdata gör det möjligt att göra en omfattande kartläggning av biodiversitetsindikatorer, som att identifiera var det finns död ved. För att ha möjlighet att hjälpa markägare arbetar Skogsstyrelsen med att träna AI-modeller som kan identifiera förändringar i satellitbilder. Skogsstyrelsen har bland annat tagit fram ett demoprogram som kan ge bättre förutsättningar för att upptäcka, övervaka, förebygga och dokumentera skogsskador.

Utveckling av digitala verktyg och automatiseringstekniker

Det finns stora mängder data tillgängligt inom skogssektorn som kan tas tillvara på med hjälp av digitala verktyg och automation. Genom att samla in, strukturera och bearbeta data kan skogsindustrin i Sverige göra värdefulla förutsägelser och uppskattningar som bidrar till ökad lönsamhet och hållbarhet. Terrängskanning med hög upplösning kan hjälpa till att förutsäga framkomligheten i svår terräng för fjärrstyrda och autonoma skogsmaskiner och digitala verktyg används för att uppskatta behovet av röjning.

Nationellt skogsdatalabb

Nationellt skogsdatalabb främjar digitalisering och innovation på skogliga data, delar resultat, data och kunskap öppet, samt erbjuder både små och stora aktörer möjlighet att skapa smarta lösningar för ett hållbart skogsbruk.  SLU:s del av Nationellt skogsdatalabb vidareutvecklas inom ramen för Digital Impact North.

Följ Nationellt skogsdatalabb på LinkedIn.