Hoppa till innehåll

”… och vinnaren kommer från Umeå!”

Ett exempel på vinnare från Umeå är entreprenörerna bakom Aphasia Rehabilitation Agent, en rehabiliteringsmetod för att stötta strokedrabbade som drabbats av talproblem, så kallad afasi. Vinnarna Marie Dorheim och Elisavet Kaltsouni fick ta emot Nordeas stora stipendium för startupidéer, som delades ut vid Umeå Tech Arena hösten 2019. Uminova Innovation arrangerar Umeå Tech Arena.

Ett exempel på vinnare från Umeå är entreprenörerna bakom Aphasia Rehabilitation Agent, en rehabiliteringsmetod för att stötta strokedrabbade som drabbats av talproblem, så kallad afasi. Vinnarna Marie Dorheim och Elisavet Kaltsouni fick ta emot Nordeas stora stipendium för startupidéer, som delades ut vid Umeå Tech Arena hösten 2019. Uminova Innovation arrangerar Umeå Tech Arena. Foto: Patrick Trägårdh.

”… och vinnaren kommer från Umeå!” Så låter det i många tävlingar där Umeå har med deltagare. Här har vi samlat ett galleri av vinnare med koppling till Umeå, IT och teknikutveckling.

(200313) Umeåprofessor på världslista för bok om AI

Det stora internationella bokförlaget Springer Nature har rankat Virginia Dignums bok Responsible Artificial Intelligence som en av de bästa böckerna inom datavetenskap under 2019. Virginia Dignum är professor med inriktning mot social och etisk AI vid Umeå universitet.
Läs hela nyheten. 

(200311) Umeåstudent utsedd till Female Digital Engineer 2020

Julia Larsson som studerar Industriell Ekonomi vid Umeå universitet har utsetts till Female Digital Engineer 2020.
– Jag ser framemot att vara med och driva morgondagens digitalisering av näringslivet, säger Julia Larsson.
Female Digital Engineer är ett program som riktar sig till kvinnliga civilingenjörsstudenter som är intresserade av digitalisering.
Läs hela nyheten.

(191219) Smart matproduktion vinner stor klimattävling

Startupbolaget Harvest Umeå har vunnit Uminova Innovations stora klimattävling Energy Solution Challenge. Första pris är 200 000 kronor och de får dessutom hjälp av affärsutvecklare med att driva förslaget vidare. 
Läs hela nyheten.

(191107) Martin Wiklund hyllas med Young Startup Award

Martin Wiklund, Sportswik.Årets Young Startup Award går till entreprenören Martin Wiklund, grundare av Sportswik, en app och mediaplattform för bevakning av sport som gör det möjligt för spelare, ledare och föräldrar att fota, filma, rapportera och bevaka matcher.

 (191107) Zordix är Årets marknadsförare 2019

En mycket glad Matti Larsson tar emot priset som Årets marknadsförare. Prisutdelare var Nils Paulson och Anna Wikholm Kjellberg.

Zordix fortsätter att vinna uppmärksamhet. Vid Umeågalan 2019 hyllades spelföretaget som Årets marknadsförare. Priset delas ut av Marknadsföreningen Umeå. Det ska gå till någon som utfört en marknadsföringsprestation utöver det ordinära.

(191107) Mowida hyllas som Årets unga företagare

Teamet från Mowida firar tillsammans med grundaren Meiju Vartiainen, mitten. På sidorna prisutdelarna Hans Adolfsson och Frida Wimelius.

När Umeågalan arrangerades inför festpublik i Umeå gick priset som Årets unga företagare till Mowida. Priset ska lyfta fram ungas företagande och entreprenörer som ännu inte fyllt 40 år. För att bli nominerad krävs dessutom innovationshöjd, känsla för marknaden och kundnytta och att vara en förebild för andra unga företagare och entreprenörer.

(191107) Personalkollen är Årets tillväxtföretag

Personalkollen hyllas som Årets tillväxtföretag på Umeågalan 2019. Här tar vd Niclas Lundell, till höger, emot priset tillsammans med sina medarbetare Robert Asplund och Markus Alstam.

Vid Umeågalan 2019 vinner Personalkollen priset som Årets tillväxtföretag. Företaget har genom åren fått ta emot flera utmärkelser. Tillväxten har under de senaste tre åren har varit smått otroliga 672 procent. 1 500 restauranger använder idag Personalkollens it-system och varje månad tillkommer ett 30-tal nya kunder.
Läs hela nyheten.

(191107) UmanDiagnostics vinner Årets teknikpris

UmanDiagnostics vinner pris.Vid Umeågalan 2019 hyllades life science-företaget UmanDiagnostics med Årets teknikpris. Företaget har utvecklat en nervskademarkör som effektivt och exakt visar om hjärnan har fått en skada. Tekniken har fått uppmärksamhet över hela världen och har, bland annat, beskrivits som en världsnyhet i Wall Street Journal.
Läs hela nyheten.

(191107) Komatsu Forest får Umeå kommuns företagspris

Komatsu Forest får Umeå kommuns företagspris 2019.

2019 går Umeå kommuns företagspris till Komatsu Forest som är en världsledande tillverkare av skogsmaskiner med huvudkontoret i Umeå.

(191022) Designhögskolan världsbäst för fjärde året i rad

Designhögskolan.

För sjunde gången på nio år – och fjärde året i rad – intar Designhögskolan vid Umeå universitet förstaplatsen på ”Red Dot Design Ranking”, som rankar designutbildningar i Europa, Nordamerika och Sydamerika.
Läs hela nyheten.

(190917) Innovationer kring psykisk ohälsa vinner Skapa-pris

Skapa-priset 2019.Vinnare i Västerbotten av årets Skapa-pris är Joakim Blomqvist, Insight Education, samt Mikael Nilsson och Henrik Andersson, Actsport. Alla tre vinnarna är knutna till Uminova Innovation och har fått affärsstöd genom inkubatorverksamheten.
Läs hela nyheten.

(190619) Arboreal vinner pris vid SkogsElmia

Arboreal vinner pris.Startupbolaget Arboreal tar hem innovationspris vid SkogsElmia för sin produkt som kan mäta höjden på träd med hjälp av en mobiltelefon. Arboreal Trädhöjd använder AR-teknik (augmented reality) för att mäta avstånd och vinklar för beräkning av trädhöjd. Tidigare har skogsägare använt manuella höjdmätare med vinkelmätare plus måttband, eller lasermätare för att mäta.
Läs hela nyheten.

(190524) Coldwood vinner Nordic Game Awards

Coldwood vinner pris.Spelet Unravel 2 av Coldwood Interactive från Umeå tog hem segern i kategorin Best Fun for Everyone vid Nordic Game 2019.
Läs hela nyheten.

(190514) Smarta affärsidéer vinner Nordeas stipendium

Handla.io vinner pris.En helt ny shoppingupplevelse för att kombinera digitala produkter med fysisk handel vinner Nordeas stora stipendium för startupidéer. Priset på 35 000 kronor delades ut vid Umeå Tech Arena och gick till Handla.io, en plattform för digitala upplevelser kopplat till fysiska butiker.
Läs hela nyheten.